شهر باستانی میبد در دل کویر

جاذبه های گردشگری یزد: شهرستان میبد

شهر باستانی میبد با قدمتی 6000 ساله در 45 کیلومتری شمال غربی یزد قرار دارد. این شهر با 100000 نفر جمعیت دومین شهر بزرگ استان یزد است. از آنجایی که در بیابان واقع شده است، هرگز مورد تهاجم یا حمله دشمنان قرار نگرفته است. بنابراین در طول قرن ها اصالت و جذابیت خود را حفظ کرده است. در اینجا می‌خواهیم تعدادی از برجسته‌ترین مکان‌هایی را که در سفر به میبد نباید از دست بدهید، معرفی کنیم.

 

 قلعه نارین

شهر باستانی میبد در دل کویر

این قلعه که بر روی تپه ای در جنوب غربی شهر قرار دارد، یکی از قدیمی ترین قلعه های خشتی ایران است. شاهزاده خانم ساسانی به نام پوراندخت این قلعه را به عنوان مرکز نظامی خود برگزید و اولین دیوار شهر را ساخت. شواهد نشان می دهد که شاید او قلعه را در بالای خرابه هایی ساخته است که قدمت آن به 600 یا 700 سال قبل از میلاد باز می گردد. آن قلعه بعدها در قرن چهاردهم، مرکز حکومت محلی به نام آل مظفر شد.

قلعه با دیوار بیرونی و خندقی که در زمان حمله ممکن بود پر از آب باشد، مستحکم شده است. منظره شهر قدیمی و کویر اطراف آن از پشت بام بسیار زیباست. 
 

یخچال خشتی:

شهر باستانی میبد در دل کویر

یخچال خشتی، 400 سال پیش ساخته شده است. بسیاری از مردم فکر می کنند که ساکنان قبلا یخ را از کوه می آوردند و در یخچال خشتی نگهداری می کردند اما این تصور اشتباهی است. در شهر کویری ای مثل میبد یخ کجا بود؟ یخچال خشتی، ساختمانی مخروطی شکل است که از خشت و گل ساخته شده است. 2 حوض کم عمق جلوی آن است که در شب های سرد زمستان با آب آن را پر می کردند که تا صبح یخ می زد. سپس با شکستن یخ به قطعات کوچکتر، 3 تا 5 ماه در یخدان نگهداری می شد. 

 

کاروانسرای شاه عباسی:

شهر باستانی میبد در دل کویر

این کاروانسرا، یکی از آن 999 کاروانسرا است که شاه عباس، شاه بزرگ صفوی، تقریباً 400 سال پیش در جاده ها و مسیرهای مهم کشور ساخته است. این هتل به عنوان یک هتل قدیمی در قرن هفدهم در نظر گرفته شده است. اکنون موزه زیلو (فرش محلی میبد که نخی است) در یکی از راهروهای سرپوشیده طولانی کاروانسرا وجود دارد. همچنین یک رستوران سنتی در یکی از گوشه ها وجود دارد که بهترین در شهر است. می توانید کارگاه روسری زیلو را در آنجا پیدا کنید که ارزش دیدن دارد.

 

چاپارخانه (پست قدیمی)

شهر باستانی میبد در دل کویر

این ساختمان در کنار کاروانسرا واقع شده است و به تازگی بازسازی شده و دارای موزه ای از مجموعه های پست و تمبر است. سیستم ارسال پیام و نامه توسط اسب‌های تندرو اولین بار توسط داریوش پادشاه هخامنشی در سال 500 قبل از میلاد تأسیس شد. او صدها چاپارخانه را برای مدیریت قلمرو وسیع خود ساخت و از این رو مسیری بین پایتخت‌های خود در ایران، آسیای صغیر و بین‌النهرین ایجاد کرد و به یکدیگر متصل شد.

 

برج کبوتر:

شهر باستانی میبد در دل کویر

به عنوان یک ساختمان مدور سرپوشیده، مکانی عالی برای کبوترها بوده است. شاید بپرسید چرا مردم باید کبوتر را در ساختمان نگهداری کنند، اما پاسخ های قانع کننده ای وجود دارد. اول از همه به دلیل کود کبوتر است، زیرا قوی ترین کود است. برج های کبوتر معمولاً در وسط مزارع بزرگ ساخته می شدند. استفاده از گوشت، تخم مرغ و پر کبوتر دلیل منطقی دیگری برای نگهداری آنها بود. و در نهایت تعدادی از کبوترها برای رساندن نامه ها و پیام ها آموزش می دیدند. شما می توانید هزاران سوراخ در دیوارها ببینید که ساخته دست بشر هستند و کبوترها از آنها به عنوان لانه استفاده می کنند.